مجید حسینی نژاد بنیانگذار علی بابا و ۲ پلتفرم دیگر

588 بازدید
مجید حسینی نژاد بنیانگذار علی بابا و 2 پلتفرم دیگر

مجید حسینی نژاد، بنیانگذار علی بابا

در مقاله امروز قصد داریم در مورد مجید حسینی نژاد بحث کنیم. شاید اکثر ما تا به حال نامش را نشنیده باشیم؛ چرا که ما او را به نام علی بابا می‌شناسیم. مجید قبلاً مدیر سابق آژانس هواپیمایی گردونه پرواز پارس بوده اما حالا به عنوان بنیانگذار علی بابا و مدیرعامل این شرکت فعالیت می‌کنه. تا آخر این مقاله با ما همراه باشید تا در مورد چگونگی تولد علی بابا و سرگذشت خالق اون بحث کنیم. 

برای مطالعه بیشتر: شهرام شاهکار، خالق اسنپ 

بنیانگذار علی بابا ​

زندگی نامه و بیوگرافی حسینی نژاد

خوشبختانه امروزه برای گرفتن بلیط دیگه مجبور نیستیم مسافت زیادی طی کرده و به صورت حضوری از ترمینال‌ها بلیط پرواز یا اتوبوس خریداری کنیم. در واقع با وجود سایت‌هایی مانند علی بابا که با مدیریت مجید حسینی نژاد سرویس‌های سفر گردشگری ارائه میدن زندگی برای ما راحت‌تر شده. ما در مورد جزئیات زندگی و مسیر موفقیت خالق علی بابا چیزی نمی‌دونیم؛ اما شک نکنید که داستانی بسیار خوندنی داره. مدیرعامل علی بابا متولد قم است پدر او ملایری بوده و به عنوان کارآفرین محبوب شناخته می‌شد. این کارآفرین کارخانه تولید کفش را به راه انداخته بود. مجید وقتی در سن سه سالگی پدرش را از دست می‌ده. مادر مجید مجبور شد به عنوان سرپرست خانوار طلا و زیورآلاتش را بفروشه. او برای اینکه بتونه خرج خانواده را در بیاره مجبور شد کارگاه کفش را اجاره داده و یک مغازه لوازم آرایش فروشی راه بندازه. مادر مجید حسینی نژاد دست کم از پدر او نداشت. در واقع استعداد کسب و کار در خانواده آنها نهادینه شده بود. مجید از سن ۶ سالگی برای اینکه بتونه هم کمک خرج مادر بشه و هم وسایل مورد نیازش را بخره، در کنار مادر مشغول به کار شد. او جلوی در پاساژ بساط فروش لوازم آرایش راه انداخت. البته مجید در چند مغازه خیاطی و جاهای مختلف هم کار کرده. 

بیوگرافی مجید حسینی نژاد

درس و دانشگاه مجید

مجید یک بچه شرور بود اما استعداد بسیار زیادی داشت. او تونست در دانشگاه صنعتی امیرکبیر در مقطع کارشناسی ارشد مهندسی پلیمر فارغ‌التحصیل بشه. از طرف دیگر مجید حسینی نژاد از سازمان مدیریت صنعتی دارای چند مدرک MBA هم است. او بلند پرواز و پر توقع بود؛ بنابراین در جایی که حقوق کم می‌دادن راضی به فعالیت نبود، به همین دلیل از سر کار اخراج شد. او مانند بقیه اعضای خانواده به دنبال این بود تا یک کسب و کار خوب راه بندازه. مجید کارهای زیادی کرد اما هیچ کدوم از آن‌ها سرانجام روشنی نداشت. برای مثال به کار ساخت و ساز مشغول بود، در کارگاه تولید نایلون کلینیک لیزر پوست و مو زیبایی و حتی در شرکت مشاوره نفت پتروشیمی هم فعالیت داشت. بهترین تجربه کاری مجید حسینی نژاد زمانی بود که در حوزه بازرگانی و معامله با چین فعالیت می‌کرد. او با راهنمایی برادرش تصمیم گرفت وارد این کار بشه و در این کار ثروت خوبی هم به دست آورد. با این حال به دلیل کلاهبرداری، بخش قابل توجهی از دارایی خودشو از دست داد. حسینی نژاد در این زمان به ناامیدی رسیده بود و کار نمی‌کرد و تصمیم گرفته بود که از ایران مهاجرت کنه ولی همسرش او را متقاعد کرد که در ایران بمونه و کار کنه. او در زمینه‌های دیگری مثل واردات لوازم مهندسی و کائوچو طبیعی هم فعالیت کرد. در این راه سود زیادی نصیبش شد. مجید حسینی نژاد برای مدتی کار بازرگانی را ادامه داد؛ اما به دلیل تحریم‌ها با مشکل مواجه شد. او به صورت شراکتی کارهای زیادی انجام می‌داد، از شرکت ساخت و ساز گرفته تا راه‌اندازی آژانس هواپیمایی. تمام کارهای شراکتی که انجام داده بود با شکست مواجه شد.

زندگینامه مالک علی بابا

جرقه آژانس مسافرتی آنلاین

شرکت علی بابا هم جزو فعالیت‌های دیگه مجید بود که با شکست مواجه شد. آن زمان شرکت علی بابا هشت کارمند داشت اما به دلیل شکست فقط دو کارمند برای او باقی موند. فکر راه اندازی آژانس مسافرتی آنلاین زمانی به ذهنش رسید که  خانواده‌‌اش تصمیم گرفتن برای مدتی به مالزی سفر کنن. مجید حسینی نژاد هم تصمیم گرفت با دوستش در استان ایلام به طبیعت گردی بره. هزینه سفر مجید بر خلاف خانواده‌اش خیلی کم شده بود. در راه بازگشت از سفر به این فکر افتاد که مردم را به سفرهای ارزان قیمت ترغیب کنه، به همین دلیل آژانس هواپیمایی را راه اندازی کرد. با این حال این کار هم فراز و نشیب‌های زیادی به دنبال داشت اما در نهایت به نتیجه رسید. هنگام بازرگانی با چین تجربه خوبی در خرید بلیط آنلاین داشت. بنابراین تصمیم گرفت از این تجربه در کار خودش هم استفاده کنه. در واقع مجید حسینی نژاد به این فکر می‌کرد که آیا میشه در کشور ما هم یک سیستم فروش آنلاین بلیط به صورت همگانی فعالیت کنه؟ بالاخره تصمیم گرفت سایت علی بابا را طراحی کنه.

سرگذشت مجید حسینی نژاد

مشکلات جلو پای علی بابا 

 در سال ۹۳ مثل امروز نبود که همه اشتیاق زیادی به خرید بلیط داشته باشن. بنابراین افراد کمی مایل بودن که به صورت اینترنتی بلیط بخرن. از طرف دیگر سایت‌های کلاهبرداری هم در اینترنت مشغول به کار بودن برای همین مردم نمی‌تونستن به راحتی اعتماد کنن‌. به همین جهت باید اعتمادسازی می‌شد تا مردم بتونن با خیال راحت خرید خود را انجام بدن. مجید حسینی نژاد تمرکز زیادی روی ارائه خدمات با کیفیت داشت و روی پشتیبانی و لغو سریع بلیط و استرداد آن حساسیت زیادی به خرج می‌داد. از طرف دیگر در سایت علی بابا علاوه بر فروش بلیط، جاذبه‌های گردشگری و برنامه‌های سفر نیز پیشنهاد می‌شد. با ایجاد اعتماد سازی روز به روز مردم بیشتر از خدمات علی بابا استقبال می‌کردن. این استقبال تا جای پیش رفت که مجید حسینی مجبور شد تعداد نیروی انسانی را افزایش بده‌. تبلیغات و طراحی گرافیکی بنرها و بیلبورد در سطح شهر سبب شد تا علی بابا به یک برند تبدیل بشه. 

استارتاپ موفق علی بابا

پیشرفت و موفقیت حسینی نژاد 

شاید جالب باشه که بدونید مجید حسینی نژاد علاوه بر علی بابا، پروژه جاباما را نیز گسترش داده. جاباما پلتفرمی برای رزرو محل اقامت است. این پلتفرم نیز مانند علی بابا موفق شد در فضای مجازی جایگاه خوبی بدست بیاره. در دوران کرونا ساعت کاری پروژه‌ها کند شد اما بعد از آن مجدد با شتاب بیشتری به رشد خود ادامه داد. از نظر او عامل موفقیتش تلاش پشتکار است. او اگه در این کار موفق نمی‌شد مجدد تلاش می‌کرد تا به موفقیت برسه.  مجید معتقده که داشتن الگوریتم دوست داشتنی بودن، الگوریتم تسلیم نشدن در برابر سختی‌ها و الگوریتم خواستن و رسیدن، باعث موفقیت او شده. هنگامی که مجید حسینی نژاد در برهه بیکاری به سر می‌برد و از لحاظ مالی وضع ناخوشایندی داشت، سعی کرد نشون بده که حتی در سخت‌ترین شرایط هم می‌تونیم موفق بشیم. او آرزو داره که فرهنگ کار در کشور ما تغییر کنه. همچنین از ته دل می‌خواد که همه فرزندان کیفیت زندگی خوبی داشته باشن‌ و همه خانواده‌ها به درآمد خوبی برسن و بتونن از لحاظ شخصیتی به توسعه دست پیدا کنن. 

او معتقد بود که اگه مردم در مورد جذابیت‌های گردشگری ایران اطلاع داشته باشند صد درصد به جای اینکه هزینه زیادی کنن تا به خارج برن، در کشور خود مونده و با هزینه کم سفرهای داخلی رو انتخاب می‌کردن. برادر مجید حسینی نژاد مقیم چین بود و او با بازرگانی از چین آشنا بود و به دلیل سفرهای خارجی که رفته بود از سیستم خرید بلیط اطلاع زیادی داشت. بنابراین تصمیم گرفت زیرساخت آنلاین را در کشور راه بندازه تا مسافران بتونن اطلاعات موثقی در مورد بلیط داشته باشن. 

گفتگو با موسس علی بابا

رشد شرکت علی‌ بابا

همانطور که اشاره کردیم مجید حساسیت زیادی روی کیفیت ارائه خدمات داشت. همین حساسیت باعث شد تا بین مشتریان اعتمادسازی شکل بگیره. از طرف دیگه بازاریابی دهان به دهان سبب موفقیت بیشتر علی بابا شد. هدف او این بود که خانواده‌های ایرانی از این موضوع آگاه بشن که با حداقل درآمد هم می‌تونن سفر خوبی داشته باشن. به همین دلیل مجید حسینی نژاد تصمیم گرفت مناطق و طبیعت‌های بکر را به مردم نشان بده و اقامتگاه‌هایی که در آن مناطق حضور دارند را همراه با شماره تماس معرفی کنه.  به همین خاطر او از ظرفیت‌های گردشگری در ایران استفاده کرد. تبلیغات برای جذب نیروی انسانی هزینه زیادی در بر داشت اما در نهایت سبب شد که افراد با استعداد در جایگاه درست قرار بگیرن. سایت علی بابا علاوه بر خدمات فروش، خدمات پس از فروش هم ارائه می‌کنه. از جمله این خدمات می‌تونیم به استرداد فوری هزینه بلیط، رزرو هتل چند شب قبل از ورود و کنسلی رزرو و عدم کسر هزینه اشاره کنیم. با به موفقیت رسیدن علی بابا، مجید حسینی نژاد تصمیم گرفت روی اقامت مسافران تمرکز کنه. همین موضوع سبب تولد جاباما یا سامانه آنلاین رزرو محل اقامت شد. او آشنایی کاملی با بازار هتل‌ها نداشت بنابراین تصمیم گرفت جاباما را راه اندازی کرده و بعدها به علی بابا پیوند بزنه. در سایت جاباما علاوه بر اینکه می‌تونین هتل رزرو کنین، امکان استفاده از اقامت‌های بوم گردی نیز وجود داره. به علاوه می‌تونید حتی یک اتاق از خانه‌ را اجاره کنید. 

علی بابا

ادامه داستان علی بابا

شاید براتون جالب باشه که بدونید ساختار داخلی شرکت علی بابا کاملاً متفاوته. برای مثال این شرکت دفتر مدیرعامل نداره. در واقع مجید حسینی نژاد با این کار خواست محیطی را درست کنه که همه افراد بتونن در کنار هم تصمیم گرفته و کار کنن. در این شرکت اتاق بازاریابی و اتاق استراحت هم وجود داره. کارمندان علاوه بر داشتن رایانه رومیزی نوت‌بوک هم دارن. به این شکل می‌تونن حتی در منزل در حال استراحت هم کار کنن. علی بابا تونسته به حجم قابل توجهی از کاربران ایرانی خدمات گردشگری آنلاین ارائه بده. این وب سایت در حال حاضر فروش بخش زیادی از پروازهای داخلی روزانه را به عهده داره و درآمد زیادی از این راه کسب می‌کنه. از نظر مجید حسینی نژاد آینده علی بابا بسیار روشنه. این شرکت در آینده بازار گردشگری کشور را به دست می‌گیره.  در حقیقت مجید علی رغم شکست‌های زیادی که خورد ناامید نشد و مسیر خود زا با فکر به هدف بزرگ ادامه داد، تا جایی که امروزه ما شاهد موفقیت او در هلدینگ علی بابا هستیم. 

جمع بندی

حسینی نژاد یکی از کارآفرینان محبوب کشور ما است که تونسته با راه‌اندازی وب سایت علی بابا موفقیت زیادی در زمینه تجارت الکترونیک داشته باشه. این کارآفرین در دوران کودکی سختی‌های زیادی کشید و هنگامی که دو ساله بود پدر خود را از دست داد. مادر مجید حسینی نژاد برای اینکه خرج خانه را در بیاره مجبور شد یک مغازه لوازم آرایشی باز کنه. با این حال مادرش مانند پدرش یک کارآفرین با استعداد بود. مجید کسب و کارهای زیادی را راه اندازی کرد و جاهای مختلف کار کرد؛ اما اکثر آنها با شکست مواجه شدن، در نهایت با تلاش تونست آژانس مسافرتی آنلاین علی بابا را راه اندازی کنه. او با تبلیغات و طراحی گرافیکی بنرها و بیلوبردها، علی بابا را به یک برند معروف در کشور تبدیل کرد. به علاوه پروژه جاباما را گسترش داد و پلتفرم‌های دیگر را هم راه اندازی کرد. مجید حسینی نژاد تاکید داره که اصلی‌ترین عامل موفقیت، داشتن الگوریتم در زندگی و تلاش پشتکار است. شرکت علی بابا با تمرکز بر ارائه خدمات با کیفیت و ایجاد اعتمادسازی بین مشتریان به موفقیت بزرگی دست یافته. این سایت به جذابیت‌های گردشگری توجه کرده، به همین دلیل با استقبال مردم روبه‌رو شده.

او علاوه بر جاباما و علی بابا، پلتفرم‌هایی مانند Hello Persia و نابرو را تأسیس کرده.

این پلتفرم خدمات ویزا و تورهای گردشگری را ارائه می‌دهد. به علاوه راهنمای سفر برای خارجی‌ها است.

 

 

این پلتفرم پلتفرم راهنمایی گردشگری است و گردشگران می‌توانند تجربیات سفر خود را در آن به اشتراک بزارند. 



 

به این مطلب امتیاز دهید!
آیا این مطلب را می پسندید؟
https://otters.ir/?p=19720
اشتراک گذاری:
بهناز شکرگزار وبسایت شخصی
سلام من بهناز شکرگزار هستم. مهندسی کامپیوتر گرایش نرم افزار خوندم و از ابتدای کار شرکت مدیر فنی آترز بودم. خوشحال میشم اگه پیشنهاد یا انتقادی داشتید با ما در میون بذارید.
مطالب بیشتر

نظرات

0 نظر در مورد مجید حسینی نژاد بنیانگذار علی بابا و ۲ پلتفرم دیگر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.

سلام رفیق

به آترز خوش اومدی!
بچه‌ها آماده‌اند تا راهنمایی کنند...

پشتیبانی بهناز شکرگزار
+989389249995
زمان پاسخگویی ۸ صبح الی ۸ شب
سلام وقت بخیر. چطور میتونم کمک کنم؟
×
میتونم کمکت کنم؟