شاید تاحالا با این سوال درگیر شده باشید که چرا فرمت های مختلفی از تصاویر وجود داره؟ کاربردهای مختلف این فرمتها چیه و چرا باید در هر زمان و مکان ازفرمت های مختلف استفاده کنیم؟ تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید تا به شما بگیم فرمت عکس چیست و انواع فرمت عکس رو به شما معرفی کنیم.
آنچه در این مقاله میخوانید:
فرمت عکس چیست؟
فرمت فایل های تصویری، یک ابزار استاندارد برای سازماندهی و ذخیره تصاویر دیجیتال هست. یک فرمت فایل تصویری میتونه دادهها رو در فرمت فشرده نشده، فرمت فشرده (که میتونه با اتلاف Lossy یا بدون اتلاف Lossless باشه) یا فرمت برداری ذخیره کنه. هر فرمت عکس برای استفاده متفاوتی بهینه شده، بنابراین مهمه که تفاوت های آنها را درک کنیم و بدونیم چه زمانی از آنها استفاده کنیم.
بیش از ۹۰ درصد از وب سایت هایی که تصاویر رو در محتوای خودشون قرار میدن، توجه کاربران رو به خودشون جلب می کنند و یا اطلاعات پیچیده ای رو با استفاده از اینفوگرافی یا اسکرین شات توضیح میدن. همچنین تصاویر میتونن باعث ایجاد تبدیل و ترویج اشتراک گذاری اجتماعی بشن. با این حال، اگه از فرمت تصویر درست استفاده نکنید، ممکنه سرعت سایت شما را کندتر بشه یا خطاهای ناخواستهای ایجاد کنه و در نتیجه تجربه کاربری ضعیفی (UX) داشته باشه. پس در ادامه به شما خواهیم گفت که فرمت های مختلف تصاویر چی هستن و چه کاربردی دارن.
تفاوت فایل های تصویری رستر و وکتور
تصاویر برداری یا وکتور با استفاده از مختصات ریاضی به ما ارائه میشه و از خطوط و منحنی ها تشکیل شده. بنابراین هر چقدر هم این تصاویر رو بزرگ کنید، کیفیت اون کمتر نخواهد شد. این ویژگی یک مزیت برای چاپ در مقیاس بزرگه!
عکس های رستر از پیکسل ها تشکیل شدند. وقتی روی تصویر زوم می کنید می توانید این پیکسل ها را ببینید و معمولا حجم بالایی دارن واکثر تصاویری که در روزمرگی با آن سروکار داریم از این نوع تصاویر هستند. فرمت های JPEG، PNG و Gif که در ادامه با آنها آشنا خواهید شد نیز از این نوع تصاویر هستند.
فشرده سازی تصاویر با اتلاف Lossy و بدون اتلاف Lossless
فشرده سازی تصویر روشی هست که برای کاهش حجم تصاویر استفاده میشه که میتونه سرعت بارگذاری وب سایت و عملکرد کلی را بهبود ببخشه. فشرده سازی تصاویر با اتلاف و بدون اتلاف، حجم فایل های تصویر را کاهش می دهد، اما به روش های مختلف و با نتایج متفاوت صورت میگیره و بهتره که بدونیم چه تفاوت هایی دارند.
تفاوت اصلی بین فشرده سازی تصویر با اتلاف و بدون اتلاف اینه که فشرده سازی با اتلاف به طور دائم برخی از داده های تصویر را حذف میکنه، در حالی که بدون اتلاف کیفیت تصویر را کاهش نمیده و فقط داده های غیر ضروری رو حذف می کنه.
آشنایی با فرمت JPG یا JPEG
JPEG مخفف کلمهJoint Photographic Experts Group هست. این فرمت محبوب ترین فرمتی هست که ما با اون سروکار داریم. این فرمت که JPEG نام دارد، در برخی مواقع با JPG نیز نامیده میشه. اکثر دوربینهای حرفه ای از خروجی تصویر خود در این فرمت پشتیبانی میکنند. این فرمت از فناوری فشرده سازی با اتلاف یا Lossy استفاده میکنه.
JPG هیچ تفاوتی با JPEG نداره و فقط مخفف اون کلمه هست. در واقع، نسخههای قدیمیتر ویندوز، فرمتهای بیش از سه کاراکتر را تشخیص نمیدادند و به همین دلیل به نام JPG تغییر پیدا کرد.
هنگام ذخیره تصاویر در این فرمت، کیفیت تصویر پس از ویرایش و ذخیره مجدد کاهش پیدا میکنه. هر بار که این روند تکرار میشه، این اتفاق رخ میده.
از اونجایی که کپی کردن روی کیفیت این فرمت از تصاویر تاثیری نداره، بهتره که برای ویرایش این فرمت عکس از آن یک نسخه بکاپ تهیه کنید.
همچنین هیچگاه برای ذخیره سازی لوگو از این فرمت استفاده نکنید؛ زیرا اطراف لوگوی شما پیکسل هایی ایجاد میشه که باعث بی کیفیت شدن کار شما میشه.
فرمت RAW: نیاز هر عکاس حرفه ای!
یکی دیگر از انواع فرمت های مهم عکس مخصوصا در عکاسی، فرمت RAW هست که این فرمت برای رفع محدودیت های فرمت JPEG معرفی شد. تصاویری که با فرمت RAW ذخیره شدن به شما این امکان رو میدن که در مراحل بعد از ثبت تصویر، عملیات بیشتری را ویرایش و انجام بدید و در مقایسه با JPEG، جزِئیات کمتری در حین فشرده سازی از دست میره.
این فرمت در بین عکاسان حرفه ای بسیار محبوبه اما متاسفانه بسیاری از نرم افزارهای ویرایش عکس حتی برخی از نسخه های قدیمی فتوشاپ در پردازش این نوع فایل ها با مشکل مواجه هستند. یکی دیگه از مشکلات این فرمت، حجم زیاد تصاویر ذخیره شده با این فرمت هست. از اونجایی که فایل های RAW با فشرده سازی کمتری مواجه هستند، فضای زیادی رو اشغال میکنن و برای کار با این تصاویر نیاز به پردازنده ها و سیستم های قدرتمندی دارید.
معرفی فرمت DNG
هر دوربین از روش منحصر به فردی برای ذخیره تصاویر با فرمت RAW استفاده میکنه و این موضوع باعث ایجاد مشکلات متنوعی میشه. در همین راستا، پیدا کردن نرم افزاری که از هر نوع فرمت RAW پشتیبانی کنه نیز سخته!
از این رو شرکت Adobe با ارائه فرمت Digital Negative Specification (DNG) برای رفع این مشکل اقدام کرده که با استفاده از نرم افزار ویژه Adobe می توانید فایل های RAW را به فرمت DNG تبدیل کرده، سپس میتونید با اکثر برنامه های ویرایشگر مانند فتوشاپ و … این تصاویر رو ویرایش کنید. در واقع، به گفته خود Adobe، DNG یک فرمت غیر اختصاصی برای ذخیره فایل های RAW دوربین های عکاسی هست.
به طور کلی فرمت های JPG، RAW و DNG سه فرمت مهم هستند که تمامی عکاسان و افرادی که در زمینه عکاسی فعالیت دارن باید با آونا آشنایی کامل داشته باشن.
فرمت PNG چیست؟
Portable Network Graphics یا PNG یکی از فرمت های ذخیره سازی تصویر هست که دارای ویژگی هایی برای ایجاد تصاویر با پس زمینه مختلف یا بدون پس زمینه طراحی شده. این فرمت رو میتونید برای نمایش لوگوها در وب استفاده کنید.
یکی از مهم ترین ویژگی های فرمت PNG، وجود گرافیک بالا و کیفیت به سزایی هست که این ویژگی در فرمت های دیگه کمتر دیده میشه. حجم تصاویر PNG میتونه بیشتر از فرمت های JPEG باشه اما همچنان برای گرافیستها ارزش بالایی داره.
فرمت PNG به طور کلی به دو دسته تقسیم میشه:
PNG-8: تنها از ۲۵۶ رنگ پشتیبانی میکنه و حجم تصاویر ذخیره شده در این فرمت بسیار کمه. با این حال، کیفیت تصویر همچنان حفظ میشه و برای موقعیت هایی که از رنگ های محدود استفاده می شود، بسیار عالیه. همچنین از این فرمت برای ذخیره سازی امضای دیجیتال نیز استفاده میشه.
بیشتر بخوانید: امضای دیجیتال چیست و چه کاربردی دارد؟
PNG-24: قابلیت ذخیره ۱۶ میلیون رنگ رو داره و برای ذخیره تصاویر شفاف مناسبه. فایل های ارائه شده در این فرمت نیز کیفیت بالایی دارند.
فرمت webP و کاربرد آن
فرمت WebP که یکی از مهم ترین نوع فرمت های تصویری هست که خصوصا در وبسایت ها بسیار کاربرد داره. این فرمت برای اولین بار توسط گوگل برای تبدیل تصاویر JPEG و PNG به فایل های کوچکتر ساخته شد. به این ترتیب تصاویر برای بارگذاری سریع و آسان در وب سایت ها آماده میشن و حجم کمتری به اون اختصاص پیدا میکنه. متاسفانه با وجود مفید بودن این فرمت، بسیاری از مرورگرها و نرم افزارهای ویرایش تصویر حتی فتوشاپ از آن پشتیبانی نمیکنه و این ویژگی، استفاده از WebP رو بسیار دشوار میکنه.
فرمت SVG: کیفیت بالا با کمترین حجم ممکن!
SVG یا Scalable Vector Graphics یک فرمت برداری هست که تصاویر رو بدون کاهش کیفیت ذخیره می کند. SVG مقیاس پذیر هست و وضوح متفاوتی را برای هر تصویر اعمال میکنه و با کیفیت عالی نمایش میده.
حجم فایل این فرمت نیز بسیار کمه و علاوه بر این، تصاویر اونارو میشه تو نرم افزارهایی مانند Sketch، Illustrator و سایر برنامه های گرافیکی برداری ویرایش کرد. تنظیم ویژگی های مختلف تصویر و باز شدن افکت های شناور از دیگر مزایای استفاده از این فرمته. SVG برای ترسیم نمودار، طراحی لوگو، ایجاد انیمیشن و جلوه های ویژه بسیار مفید واقع شده.
آشنایی با فرمت پرطرفدارGIF
یکی دیگه از محبوب ترین انواع فرمت عکس که عموما آن را با نام گیف میشناسیم، فرمت GIF است. نام این فرمت برگرفته از عبارت Graphical Interchangeable Format هست که اولین بار توسط کمپانی Compuserve معرفی شد.
این فرمت به دلیل فشرده سازی زیاد و رنگ های کمتر، حجم کمتری رو به خود اختصاص میده.این فرمت علاوه بر تصاویر ثابت، قابلیت ذخیره و نمایش تصاویر متحرک رو هم داره. این فرمت در نهایت از ۲۵۶ رنگ پشتیبانی میکنه و در مواردی که تنوع رنگ مهم نیست، GIF راحت و کاربردیه. از این فرمت برای نمایش بسیاری از بنرها و تصاویر تبلیغاتی به خصوص در فضای مجازی و پیام رسان ها بسیار استفاده میشه.
جمع بندی
امیدواریم این مقاله به شما کمک کرده باشه که متوجه بشید از کدام نوع فرمت برای فایل تصاویراستفاده کنید تا بهترین نتیجه رو دریافت کنید. در نهایت باید بگوییم که فرمتهای رستر برای تصاویر بهتر پیاده سازی میشن، در حالی که وکتورها جایگزین مناسبی برای ایجاد لوگو، آیکون و گرافیک دیجیتال هستند.
منبع مطلب: https://b2n.ir/k78377
هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.